VR Group öppnar 26 nya restauranger – restaurangvagnar i två våningar sätts i trafik

TILL MEDIA 8.1.2014 Den första DuettoPlus-restaurangvagnen i två våningar tas i bruk i början av året. Vagnstypen är den enda i sitt slag i världen: i nedre våningen finns det en modern restaurang och i övre våningen en helt ny sorts avdelning. – Restaurangvagnen är en väsentlig del av tågresorna i Finland.

De äldsta restaurangvagnarna är från 70-talet, och med de nya vagnarna vill vi erbjuda våra kunder ännu bättre service, konstaterar VR:s divisionsdirektör Antti Tiitola . VR har sammanlagt beställt 26 nya restaurangvagnar av Transtech Oy i Kajana. De sammanlagda kostnaderna för investeringen är cirka 68,5 miljoner euro. Just nu använder VR 37 gamla restaurangvagnar i fyra olika modeller som kommer att ersättas med de nya vagnarna. Dessutom har Pendolino-tågen 18 restaurangvagnar. Den första nya restaurangvagnen sätts i trafik i månadsskiftet januari-februari mellan Helsingfors och Uleåborg.

De flesta restaurangvagnarna överlämnas till VR under 2014, de två sista i början av 2015. Vagnarna kommer att finnas på InterCity-tåg som trafikerar långa sträckor och går till exempel till Rovaniemi, Joensuu, Uleåborg och Kajana. VR:s dotterbolag Avecra Oy ansvarar för restaurangservicen på tågen. Den senaste tiden har VR Group investerat i tvåvåningsvagnar som lämpar sig för snabb trafik, såsom InterCity-, sov- och styrvagnar. Man planerar också att ersätta resten av de så kallade blå vagnarna under de närmaste åren.

Nyligen beslöt man köpa 80 ellok. Nya smaker i moderna restaurangutrymmen I restaurangvagnens nedre våning finns en Duetto-restaurang med 53 platser. I mellanvåningen i andra ändan av vagnen finns en café-bar och på den andra mellanvåningen en kiosk som används under rusningstid. I kiosken kan man snabbt och enkelt köpa med sig något att äta och dricka till de andra vagnsavdelningarna. I restaurangen i nedre våningen finns det också en liten scen.

Tack vare modern köksutrustning kan man tillreda nya typer av mat i köket. Speciellt tack vare den effektiva ugnen kan man bryna maten och få den knaprigare än vanligt. Det finns både traditionella favoriter och nyheter i sortimentet: till exempel varm frukost, BBQ-broiler med parmesanrisotto och en Duetto-bakelse. I restaurangvagnens övre våning finns en ny typ av passageraravdelning kallad DuettoPlus, med plats för 41 personer. De enskilda sätena kan vändas i önskad riktning. Det går att boka ett nytt kabinett med 12 platser eller hela övre våningen för ett möte eller för rekreation. Vid behov kan man också beställa en egen servitör.

Representanter för olika kundgrupper, koncernens tåg- och restaurangpersonal samt experter har varit med och planerat restaurangvagnen och testat utrymmenas funktionalitet. I januari–juni 2012 genomfördes användartester i en modell av restaurangvagnen som tillverkats i faner. Miljöaspekterna har också beaktats när restaurangvagnen planerats. Både i köket och i kundutrymmena finns det avfallsåtervinning. Det finns återvinning för bland-, bio- och energiavfall. Tack vare vagnens lätta aluminiumkonstruktion och LED-belysning drar man ner på energiförbrukningen.

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu VR Group